0

Start met MST thuis

Niet alle jongeren worden zonder problemen volwassen. Soms loopt normaal pubergedrag uit de hand en komt je kind in de problemen. Wat kun je doen als jouw kind regelmatig spijbelt, verkeerde vrienden heeft of drugs gebruikt? Of agressief is, geweld gebruikt of met een mes rondloopt? Als ouder/opvoeder zie je je kind afglijden. Misschien dreigt je kind zelfs uit huis geplaatst te worden. En ook de rest van het gezin komt steeds meer in de knel.

Herken je deze situatie? Dan kan MST voor jullie dé oplossing zijn.

“Voorkom uithuisplaatsing of schooluitval bij een kind met gedragsproblemen.
MST is bij 9 van de 10 gezinnen succesvol!”

Waarom MST?

Multisysteem Therapie (MST) is een bewezen effectieve behandeling voor jongeren van 10 tot 19 jaar en hun gezin. Jongeren bij wie uithuisplaatsing of detentie dreigt door hun gedragsproblemen. Onderzoek laat zien dat 95% van de jongeren na de MST-behandeling niet meer in aanraking komt met justitie en thuis kan blijven wonen. En 82% gaat weer naar school of heeft dagbesteding. Dit zijn resultaten voor de lange termijn. Ook bij kinderen die zelf niet willen meewerken aan de behandeling.

Start nu met MST in jouw gezin

Hoe kan MST ons helpen?

Leefwerelden van je kind
MST is een intensieve behandeling waarbij het gedrag van jouw kind centraal staat. En waarin de sociale omgeving nauw wordt betrokken. Je kind leeft immers in meerdere werelden tegelijk: thuis, op school, met vrienden en met zijn, haar of hen hobby’s. Deze ‘werelden’ betrekken we allemaal bij de behandeling.

24/7 begeleiding
MST duurt gemiddeld 4 á 5 maanden (reguliere MST) tot 9 maanden (sommige MST-adaptaties). Een vaste therapeut komt meerdere keren per week bij jullie thuis. En het team is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Zo kun je altijd hulp inschakelen als dat nodig is, ook ‘s avonds en in het weekend.

Samen probleemsituaties oplossen
Samen kijken we wat van invloed is op het gedrag van je kind. We spreken duidelijke en haalbare doelen af. En we leren alle gezinsleden én andere belangrijke mensen uit die werelden van je kind om nieuwe vaardigheden te gebruiken. Zo kunnen jullie moeilijke situaties in de toekomst samen oplossen. En zo kan je kind thuis blijven wonen. Ook bij jongeren die zelf niet willen meewerken aan de behandeling, blijkt (uit onderzoek) dat MST succesvol is.

Resultaten MST behandelingen van 2022 in Nederland en België

 

Lees ervaringsverhalen van ouders.

Hoe start je MST voor jouw kind?

De meeste jongeren worden naar MST doorverwezen. Bijvoorbeeld door een wijkteam, team kind & jeugd of de huisarts. Maar je kunt als ouder/verzorger ook zelf contact opnemen. Bekijk hier welk MST-team bij jou in de buurt zit. Onder de adresgegevens staat de link naar hun website. Daar vind je de contactgegevens.

In de meeste gemeenten zijn de lokale verwijsteams goed op de hoogte van de mogelijkheden en kun je daar ook terecht met je vragen.

Na aanmelding bekijkt het team of jouw kind in aanmerking komt voor de behandeling. Ze zullen je vervolgens ook begeleiden naar een snelle start.

MST biedt speciaal aangepaste trajecten voor onder meer jongeren met een ernstige verslaving, seksueel overschrijdend gedrag of jongeren met een beperking. Dus ook bij specifieke problemen, kun je vaak bij ons terecht.