0

MST-SA (Substance abuse)

MST-SA is een specialisatie van Multisysteem Therapie gericht op jongeren tussen 10 en 19 jaar met zeer complexe verslavingsproblematiek. Zoals een drugs-, alcohol- of gameverslaving. Ook in reguliere MST en andere varianten wordt (ernstige) verslaving effectief behandeld. Een MST-SA team heeft echter een speciale focus hierop.

Wat is MST-SA?

MST-SA is een variant van Multisysteem Therapie (MST). De afkorting SA staat voor Substance Abuse. De behandeling richt zich speciaal op jongeren met ernstige gedragsproblemen die verslaafd zijn aan drugs (bijvoorbeeld wiet, hasj, speed, GHB en ketamine), alcohol, en/of jongeren die een gameverslaving hebben.

 

Behandeling in de thuissituatie

MST-SA wordt net als MST uitgevoerd in de thuissituatie van de jongere. Bijvoorbeeld thuis in het gezin, op school, bij vrienden, in de buurt en op de sportclub. De intensieve behandeling richt zich op de onderliggende oorzaken van het probleemgedrag.

Tijdens de behandeling wordt niet alleen naar het gedrag van de jongere gekeken. Ook de ouders/opvoeders bekijken samen met een MST-therapeut hoe de gezinsleden met elkaar omgaan. En hoe dit verbeterd kan worden.

MST-SA werkt ook als de jongere in het begin nog niet gemotiveerd is om mee te doen met de behandeling. Bij verslaving aan drugs, alcohol, gamen of gokken ontbreekt de motivatie bij de jongere immers vaak, vanwege hun hechting aan de verslavende middelen. Toch gaan we in zulke situaties aan de slag met de ouders en sociale omgeving. En ook dan blijkt MST bewezen effectief.

 

Duur en intensiteit van de MST-SA behandeling

MST-SA duurt gemiddeld 4 tot 5 maanden. Gedurende deze periode komt de MST-therapeut gemiddeld drie keer per week bij het gezin thuis, of bijvoorbeeld op school. Daarnaast kan het gezin elke dag van de week, 24 uur per dag bij het team terecht. Dus ook in het weekend of ‘s nachts als dat nodig is.

 

Resultaten MST-SA

De belangrijkste resultaten van een MST-SA behandeling zijn:

  • De jongere kan thuis blijven wonen (of gaat terug naar huis).
  • De jongere gaat naar school of heeft dagbesteding.
  • De jongere pleegt geen delicten meer. Zoals diefstal om aan geld voor drugs of alcohol te kunnen komen.
  • De jongere heeft problematisch drugs- of alcoholgebruik en/of excessief gamen/gokken/internetgedrag verminderd. Zodat het dagelijks functioneren daardoor niet meer nadelig wordt beïnvloed.

Bekijk hier de uitgebreide informatie over resultaten van Multisysteem Therapie.

 

Andere varianten van MST

Naast reguliere MST en MST-SA zijn er ook de volgende specialisaties en adaptaties:

 

Vragen over MST-SA? Neem contact op met MST-Nederland/België.