4888

Hassan heeft weer respect voor zijn moeder

Yasmin draagt een witte jurk met blauwe bloemen, een paar slippers en een wat langere paarse hoofddoek. Ze opent de deur met een vriendelijke glimlach. Ze is samen met haar gezin van vier kinderen om veiligheidsredenen uit Somalië gevlucht. Ze wonen nu dertien jaar in Nederland. De oudste drie jongens zijn volwassen.

Hassan (16) heeft glanzende donkerbruine ogen en een bos krullend haar. Hij is de jongste van het gezin en woont samen met zijn iets oudere broer (weer) thuis.

Vanaf zijn twaalfde jaar heeft Hassan al een grote mond tegen zijn moeder. Hij komt thuis wanneer hij wil, spijbelt enorm veel en áls hij op school is, gedraagt ie zich agressief. Hij gebruikt drugs en trekt zich nergens iets van aan.

Yasmin krijgt de situatie thuis zelf niet onder controle. Ze klopt aan bij de gemeente en jeugdzorginstanties maar krijgt daar geen gehoor.

‘Ik legde een vuurwerkbom onder de auto van mijn docent’

Naar de rechter

Hassan spreekt de Nederlandse taal goed en voetbalt graag. Toch houdt hem dat niet van de straat, of van de drugs af. Op een dag staat de politie voor de deur. Hassan heeft een vuurwerkbom laten ontploffen onder de auto van zijn docent en moet mee naar het bureau. Hij wordt uithuisgeplaatst en komt, vanwege zijn voorgeschiedenis, na dit voorval in een open groep bij een jeugdzorgorganisatie terecht. Daar maakt hij het net zo bont als thuis en houdt zich weer niet aan afspraken. Met een rechtszaak voor de vuurwerkbom in het vooruitzicht, is gesloten jeugdzorg op dat moment de enige oplossing volgens de jeugdbescherming.

Dankzij een beschikking voor Multisysteem Therapie en de samenwerking met ThuisBest woont Hassan twee maanden later weer thuis.

Dan moet hij voor de rechter verschijnen. De spanning stijgt naarmate de datum van de rechtszaak dichterbij komt. Hij valt tijdelijk terug in drugsgebruik. Op advies van de MST therapeut voert Yasmin dan twee keer daags een drugstest uit bij Hassan om zeker te zijn of hij wel, of niet gebruikt heeft.

‘Een grote boete en een taakstraf.’ Dat is de straf die de rechters hem opleggen. De straf is een flinke stok achter de deur voor Hassan.

‘Ik zie nu in dat ik met mijn gedrag niets bereik’

Multisysteem Therapie, samen met de buurt

Binnen Multisysteem Therapie werkt de therapeut nauw samen met het gezin en met de mensen om het gezin heen. Zoals familie, vrienden, sportclub en de buren. Ook het formele netwerk betrekt de therapeut bij de behandeling. Zo maken ze samen met het gezin afspraken met school, reclassering, andere zorgverleners.

Met de therapeut brengen ze in kaart wat Yasmin kan doen om te zorgen dat Hassan zich goed aan de regels houdt en wat ze moet doen als dat niet gebeurt. Dat leggen ze vast in de gedragskaart.

‘De gedragskaart, de huisregels en het volhouden daarvan. Dat deed het voor ons’, zegt ze er zelf over.

Yasmin kijkt terug op een succesvolle MST behandeling. Met de therapeut 24/7 aan haar zijde had ze de handvatten die nodig zijn. Ze staat nu een stuk sterker in de opvoeding en houdt Hassan beter onder controle.

‘De Somalische gemeenschap hier is klein. Iedereen stond achter mij. Dat voelde ik zo.’

In de wijk waar Yasmin met haar gezin woont, is er een hechte Somalische gemeenschap. Iedereen in de buurt staat achter haar. Niet iedereen verwachtte dat het goed zou komen met Hassan. Maar ze stonden altijd voor hen klaar.

‘Nu hebben we een netwerk van Somalische gezinnen in de buurt die elkaar helpen. Mijn buurman praat nu ook heel vaak met Hassan’, zegt Yasmin. Onze MST therapeut heeft actief de buren betrokken in het traject.
‘Een paar Somalische mannen uit de buurt organiseren regelmatig activiteiten voor jongeren in de leeftijd van Hassan. Zij hebben dezelfde achtergrond. Dat is heel fijn als ondersteuning in de opvoeding.’
De buurt is nog steeds hecht. Dat gaat goed. Vorige maand is het MST traject afgerond. Het kostte het gezin en de mensen om hen heen zo’n vier maanden intensief toezicht houden. Hassan luistert nu naar Yasmin en respecteert haar ouderlijk gezag.

Yasmin heeft veel geleerd en geeft daarom graag een goed advies mee aan alle andere (Somalische) vrouwen in haar situatie.

‘In Somalië ben je niet open over wat er precies achter de voordeur gebeurt. Niet iedereen hoeft jouw situatie te kennen. Wat in huis gebeurt, blijft in huis. Maar nu weet ik hoe het hier werkt. En dat helpt.’
‘Wees open en accepteer de hulp. Ben dankbaar dat je hulp krijgt. Ben eerlijk over wat er misgaat en waar je tegenaan loopt.’

Tot slot laat ze weten: ‘Ik heb enorm veel van geleerd van de MST behandeling en ben heel blij met het resultaat.’
Hassan sluit af met: ‘Het gaat nu goed met mij. Ik maak minder problemen, en dat maakt het leven leuker voor mij, maar ook voor mijn moeder.’

Over ThuisBest

Het zorgtraject ThuisBest
Kinderen horen thuis op te groeien, maar soms is uithuisplaatsing niet te voorkomen. Uitgangspunt is om deze periode zo kort mogelijk te houden. Het effectieve zorgtraject ThuisBest combineert ambulante Multisysteem behandeling met een kortdurende uithuisplaatsing (max 6 tot 8 weken). Dankzij ThuisBest krijgt de jongere weer een positief toekomstperspectief en wordt het gezin versterkt.

MST voor het gezin
Multisysteem Therapie start direct. Een MST traject duurt zo’n vier tot vijf maanden. Terwijl de jongere in de jeugdzorg instelling zit, start de behandeling al. Op dat moment gaat de therapeut met name aan de slag met de ouders en het netwerk om de jongere heen. Zodra de jongere naar huis gaat, loopt de behandeling door. Meer weten over ThuisBest? Kijk op de website.