0

Wetenschappelijk onderzoek naar MST

Bij Multisysteem therapie worden de resultaten van álle behandelingen gemeten. Deze zijn beschikbaar voor de teams in eigen MST Dashboards op team, organisatie en landelijk niveau. Zo is er voortdurende feedback om de behandelingen te verbeteren.

Er wordt bovendien veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar Multisysteem Therapie:

  • Er zijn wereldwijd 85 studies voltooid.
  • Hieruit zijn meer dan 160 peer-reviewed wetenschappelijke publicaties verschenen.
  • Aan de studies hebben meer dan 58.000 gezinnen deelgenomen.
  • Hiervan zijn 28 studies gerandomiseerd uitgevoerd (RCT).
  • Bovendien zijn 59 studies door onafhankelijke onderzoekers uitgevoerd.
  • Er wordt onderzoek gedaan naar zowel reguliere MST, als naar adaptaties en specialisaties zoals MST-ID (jongere en/of ouders met beperking), MST-PSB (jeugdige zedendelinquenten), MST-PSY (jongere en/of ouders met ernstige psychiatrische problemen), MST-SA (jongeren met een ernstige verslaving) en MST-CAN (kindermishandeling of verwaarlozing).

Onderzoek naar behaalde effecten van MST

Multisysteem Therapie is een bewezen effectieve behandeling, ofwel een ‘evidence based practice’ (EBP). De effectiviteit van MST voor jongeren met ernstige gedragsproblemen is herhaaldelijk aangetoond door diverse onafhankelijke onderzoeksteams. De resultaten van deze studies laten onder andere zien dat MST:

  • Het aantal nieuwe arrestaties (recidive) op de lange termijn vermindert, wat blijkt uit onderzoeken met ernstige jeugddelinquenten (o.a. Sawyer & Borduin, 2011).
  • Het aantal uithuisplaatsingen vermindert (o.a. Van der Stouwe et al., 2014).
  • Het gezins-functioneren verbetert (o.a. Van der Stouwe et al., 2014).
  • Het middelengebruik onder jongeren vermindert (o.a. Van der Stouwe et al., 2014).
  • Psychische problemen bij jongeren vermindert (o.a. Painter, 2009).
  • Schoolverzuim vermindert (Weiss et al., 2013) en school-functioneren verbetert (Timmons-Mitchell, Bender, Kishna & Mitchell, 2006).

Onderzoek naar de uitvoering van MST

Er is ook veelvuldig onderzoek gedaan naar de uitvoering van Multisysteem Therapie en naar modeltrouw (‘adherence’). Zowel op internationaal als nationaal niveau. Hieruit komen onder andere de volgende punten naar voren:

  • Om ervoor te zorgen dat de behandeling door alle therapeuten wereldwijd wordt uitgevoerd zoals bedoeld – en om de kwaliteit van alle MST-behandelingen te kunnen garanderen, heeft MST een stevig kwaliteitssysteem. MST-Nederland/België is verantwoordelijk voor de kwaliteitsbewaking van alle Nederlandse en Belgische MST-behandelingen. Door de borging in het uitgebreide kwaliteitssysteem en de dagelijkse inzet van MST-Nederland/België om te zorgen voor opleiding en training, programmaontwikkeling en continue kwaliteitsverbetering, wordt MST uitgevoerd zoals bedoeld. (o.a. Boonstoppel, 2021).
  • MST heeft een groot bereik in Nederland, met een steeds betere landelijke dekking. (o.a. Boonstoppel, 2021).
  • De beoogde doelgroep wordt bereikt (o.a. Boonstoppel, 2021).
  • Verder blijkt dat modeltrouw en de resultaten bij het einde van de behandeling stabiel zijn (o.a. Lange et al., 2017).

Investeren in kinderen

Wanneer je alleen naar de cijfers kijkt, kun je vergeten dat de onderzoeken over kinderen gaan. Over gezinnen die het moeilijk hebben en over jongeren die vastlopen. Prof. dr. Geert-Jan Stam (Universiteit van Amsterdam) vat het mooi samen:

 

“Investeren in onderzoek naar evidence-based jeugdzorg is investeren in kinderen.”

 

Erkenning van MST

 Op basis van de uitgevoerde onderzoeken is Multisysteem Therapie wereldwijd erkend als een van de meest effectieve programma’s voor jongeren met gedragsproblemen. O.a. door Blueprints zelfs op het allerhoogste niveau. In Nederland is MST erkend in de Database Effectieve Jeugdinterventies en door de Erkenningscommissie Justitiële Interventies bij het Nederlands Jeugdinstituut (NJi).

Lopende onderzoeken naar MST

Zowel op internationaal als op nationaal niveau worden de resultaten van alle behandelingen gemeten en lopen continu onderzoeken naar de effecten en uitvoering van Multisysteem Therapie. Door goed te blijven kijken naar de resultaten, kunnen we de behandeling steeds verder blijven verbeteren. Zo verbetert de toekomst van deze jongeren en hun familie.

Een volledig overzicht van onderzoeken naar Multisysteem Therapie wordt jaarlijks aangevuld en online gepubliceerd in ‘Research at a Glance’. Daarnaast wordt een overzicht met Europese publicaties en met Nederlandse publicaties bijgehouden.

Er is ook wetenschappelijk onderzocht hoeveel MST kost en wat het oplevert. Lees meer over de kosteneffectiviteit van Multisysteem Therapie.

Meer informatie of vragen

Wil je meer informatie over lopend onderzoek in Nederland? Neem dan gerust contact op via info@mst-nederland.nl of bel 073 – 2100 501.

 

Ook interessant:
Werken bij MST | Als gemeente werken met MST    Start met MST thuis | Start met MST in je organisatie