0

Kosteneffectiviteit

Wat kost MST en wat levert het op?

Bij een MST-behandeling zijn veel mensen betrokken. De jongere en zijn of haar gezin worden 24 uur per dag, 7 dagen per week behandeld door een MST-therapeut. Die bespreekt elke week de voortgang in een team met vier therapeuten. Een supervisor biedt ondersteuning op maat en een MST-expert geeft input, en neem actiepunten en evaluaties door.

Omdat al deze mensen 3 tot 5 maanden intensief bij het gezin betrokken zijn, lijkt het alsof MST duur is.

Maar in vergelijking met andere programma’s duurt MST korter en is daardoor goedkoper. Bovendien wordt er veel geld bespaard. Lees maar eens mee:

Lagere kosten

In 2016 vergeleken Karin Vermeulen en haar collega-wetenschappers de kosten en effecten van MST met die van andere behandelingen.

Uit dit onderzoek bleek dat:

  • de kosten voor MST 50% lager zijn dan die voor andere behandelingen.
  • er minimaal € 1674, – per gezin wordt bespaard. Dit bedrag is na 6 maanden al opgelopen naar € 5068. -.
  • er (vrijwel) geen aanvullende behandelingen nodig zijn.

De kans dat deze kostenverlagingen worden behaald, is bovendien 75%.

Je leest de (Engelstalige) samenvatting van dit onderzoek op onlinelibrary.wiley.com.

Grote besparingen

MST zorgt voor lagere kosten. Daarnaast helpt de behandeling om geld te besparen. Als een jongere uit huis geplaatst moet worden, kost dat al gauw € 100.000.- per jaar. Dat geld wordt nu niet uitgegeven.

Doordat zijn of haar gedrag verbetert, worden kosten voor arrestaties en detentie uitgespaard. Ook schade door vandalisme en letsel door geweld worden voorkomen.

De maatschappelijke winst door MST

Ten slotte levert MST veel op voor de maatschappij:

  • De jongere houdt toekomst. Hij of zij gaat naar school of heeft een baan. Het gezin heeft ook een beter toekomstperspectief.
  • Mensen op school en in de wijk zijn betrokken bij de jongere en werken samen. Daardoor is de belasting voor de wijkagent, leerkrachten en buurtbewoners lager.
  • De ouders zijn gemotiveerd en hebben weer vertrouwen. Daardoor krijgen ook de broertjes en zusjes een veilige omgeving om op te groeien.
  • De jongen of het meisje laat geen antisociaal gedrag meer zien en trek anderen daar niet meer in mee.
  • De samenleving wordt veiliger, want crimineel gedrag wordt voorkomen.

 

Onderzoekers hebben laten zien dat MST werkt. Bovendien zijn de kosten lager en wordt er geld bespaard. Door deze resultaten hebben verschillende instanties MST erkend.