Werken als expert doet ertoe
Eveline Hendriks is 44 jaar, ze heeft twee kinderen en werkt sinds acht maanden als MST expert/trainer bij MST-Nederland/België. Ze heeft in verschillende rollen gewerkt met Multisysteem Therapie en durfde de sollicitatie naar de functie van expert aan. Dat ging niet vanzelf. Ze moest wel over een drempel heen.
Enthousiast zegt ze: ‘Ik raad iedere supervisor aan te solliciteren op een functie als expert. Ook als je, net als ik, twijfelt of je het wel of niet kunt. Echt doen. Je leert tijdens het sollicitatieproces al zoveel.’
‘Ik doe het nooit alleen’
Van gesloten jeugdzorg naar Multisysteem Therapie (MST)
Voordat Multisysteem Therapie op haar pad komt, werkt Eveline bij Jeugdbescherming Gelderland als jeugdbeschermer en daarna als gezinsmaatschappelijk werker. In deze functie maakt ze de verbinding tussen thuis en gesloten jeugdzorg. Ze traint ouders en zorgt ervoor dat gezinnen en jongeren weer sterk worden. Dat is waar haar hart ligt.
Wanneer er een baan vrijkomt als MST therapeut twijfelt ze geen moment, ze solliciteert en krijgt de job. Daar voelt ze zich als een vis in het water. Ze staat samen met het team 24/7 klaar voor gezinnen en jongeren, werkt met een bewezen effectieve behandeling en ontwikkelt zich snel als therapeut.
‘Het supportsysteem binnen MST is echt geweldig. Ik kan er altijd van op aan dat er back-up is. Ik doe het nooit alleen. Bij vragen heb ik altijd hulp. Dat voelt zo fijn’, zegt ze.
Met zo’n drie jaar ervaring als therapeut op zak, begint ze een nieuwe uitdaging. Ze start een nieuw team op in een andere regio en werkt vanaf dan als supervisor.
Nog sneller ontwikkelen
Eveline vertelt: ‘Ik weet het nog goed. Ik liep over straat en bracht mijn kinderen naar school toen ik gebeld werd door mijn expert. Ik dacht. Wat is er aan de hand? Waarom belt ze me op mijn vrije dag? Ik was er zeker van dat er iets ernstigs aan de hand was.’
Eveline neemt de telefoon aan en krijgt een hele andere vraag. Zij vraagt haar of ze wil solliciteren op de functie van expert. Eveline moet wel een drempel over, maar doet het toch. Ze schrijft een brief en het proces van solliciteren begint.
‘Ik heb het doorgezet. Ik dacht, waarschijnlijk word ik het niet. Maar ik weet zeker dat ik er voor mezelf heel veel uithaal.’
Het is een intensief sollicitatieproces, met gesprekken, opnames van supervisies en een assessment. Maar ze doet het goed, krijgt de job, ontwikkelt zich snel en zoekt nu een collega.
Wat doet een expert?
‘In mijn rol als expert voeg ik waarde toe door een MST team zo goed mogelijk te ondersteunen om de beste behandeling te geven zodat kinderen thuis kunnen opgroeien en niet in problemen komen.’
Eveline krijgt in deze rol de kans om samen met haar teams mensen te werven, zich nog verder te ontwikkelen in het MST model, te groeien en samen met de teams het beste voor gezinnen voor elkaar te krijgen. Ze ondersteunt de organisaties bij goede implementatie van MST. Het contact op die verschillende niveaus en rollen vindt ze leuk.
‘Als expert heb je een geweldig supportsysteem. In het begin is er twee keer per week een gesprek met de coach. Zij kijkt altijd met me mee, staat achter mij en geeft me feedback.’
‘Ik gaf deze week de MST basisopleiding en dat is best spannend. Maar ik weet dat ik het kan. Ik had het heel goed voorbereid met mijn coach. Daardoor sta je toch anders voor zo’n groep.’
Ze vindt het superleuk om trainingen te geven. Ze geeft boostertrainingen aan therapeuten en supervisoren. Op basis van de uitkomsten van de teams maakt Eveline zo’n maatwerktraining. Met de training ontwikkelt iedereen zijn/haar/hen eigen therapeutische vaardigheden.
De ontwikkeling die Eveline professioneel en persoonlijk heeft doorgemaakt is groot. Het voelt voor haar als een wereld van verschil. Werken met MST betekent dat je gebruik maakt van een groot netwerk. Je werkt volgens een model dat zich bewezen heeft.
Als expert heb je geen direct contact met de gezinnen waar je het uiteindelijk voor doet, maar je houdt wel het grote plaatje in de gaten. Zo bewaak je de kwaliteit van de MST behandeling, en ondersteun je de teams tijdens besprekingen in de consultaties. Je adviseert binnen het analytisch proces.
Afwisseling en dynamiek
Iedere MST expert/trainer heeft naast de werkzaamheden met de MST teams ook andere taken, bijvoorbeeld in projecten of in de ontwikkeling van nieuwe programma’s. Dit is voor iedereen anders en afhankelijk van je eigen interesse. Eveline neemt begin volgend jaar de leidende rol over in de ThuisBest aanpak. Het zorgtraject ThuisBest combineert ambulante multisysteembehandeling met een kortdurende uithuisplaatsing. De bedoeling is om dit bij meer organisaties te gaan implementeren. Hier gaat Eveline aan de slag met trainen van trajectbegeleiders en teams. MST wordt goed geïmplementeerd in de organisatie. Het geven van trainingen is leuk en geeft haar energie. Zo kijkt ze samen met het team wat er jaarlijks nodig is om de kwaliteit van het ThuisBest traject te bewaken.
Ik kan mijn kinderen zelf naar school brengen
Eveline is flexibel in het indelen van haar dag. Een afspraak die je niet verzet is bijvoorbeeld de consultatie met één van haar teams. Die afspraken zijn heilig. Maar je kunt ze voorbereiden wanneer het jou uitkomt. Zo kiest Eveline ervoor om haar kinderen naar school te brengen in de ochtend. Dan werkt ze bijvoorbeeld eens woensdagavond in plaats van donderdagochtend.
Ben jij de nieuwe expert?
‘De sollicitatie was een intens proces. Maar heel erg de moeite waard. Naast het assessment had ik gesprekken met MST-Nederland/België, deed ik rollenspellen, leverde ik opnames aan van supervisie, TAM en SAM scores stuurde ik door, en ik ontving schriftelijke feedback. Het duurde ongeveer een maand. Toen hoorde ik dat ik was aangenomen. Ik was er superblij mee, ’zegt Eveline.
Ze raadt supervisoren aan om de stap te zetten en te solliciteren of het in ieder geval eens te bespreken met je expert. Ook wanneer je nog niet helemaal zeker bent of je de stap durft te zetten. De weg ernaar toe is heel waardevol.
‘Als expert ontwikkel je jezelf als een speer. Je komt terecht in een stroomversnelling. Werken voor MST-Nederland/België is leuk omdat het een kleine platte organisatie met korte lijnen is. Iedereen wil het beste voor de gezinnen. Iedereen staat voor elkaar klaar.’
Werken als expert doet ertoe
- Ik dacht haar niet meer op het rechte pad te krijgen
- Radio “EenVandaag” op pad met MST
- Werken als expert doet ertoe
- Elk probleem is een uitdaging
- De rechter vond dat we het geweldig deden. Hij is trots op ons.
- MST, bezien door een kinderrechter
- Door MST nu meer positieve dan negatieve dagen
- Jeugdhulp en een gebroken been
- Maaike durft weer thuis te slapen
- We wisten niet meer wat we moesten doen