100

Ervaringsverhalen

Het verhaal van een wanhopige moeder:

“Er moest iets gaan gebeuren, want het ging niet goed met mijn 17-jarige zoon. Hij had depressieve gedachten, liep weg van school. Zijn broertjes waren bang van hem omdat hij ’s nachts hun kamer in kwam om hun fysiek pijn te doen. Hij gebruikte alcohol en drugs zonder dat ik daar erg in had. Maar toen ik daar allemaal achter kwam, was het eigenlijk al te laat.”

Moeder “door MST nu meer positieve dan negatieve dagen”

Moeder: “Het is lastig om kort te omschrijven wat het MST-traject voor ons heeft gedaan”.

Voor mij was het heel bijzonder om geen “stoffige” therapeut aan tafel te hebben zitten, waarbij je een situatie of gevoel moet uitleggen. De klik was er, met MST therapeut Paul, en hij had aan een half woord genoeg. Hij zette mij aan het denken en waar nodig was hij direct, confronterend en hield hij een spiegel voor.
Ik kon mezelf zijn; boos, teleurgesteld, verdrietig, vrolijk en blij. Afscheid is met een lach en een traan.

MST heeft er aan bijgedragen dat er nu meer positieve dan negatieve dagen en situaties zijn. lees meer ….

“Als je van je kinderen houdt, zoek dan hulp!”

Een Vlaamse jongen van 14 jaar stond op het punt uit huis geplaatst te worden door conflicten en fysieke agressie thuis, op school en buiten.
De familie, docent, verwijzer en MST expert vertellen.

Moeder: “We wisten niet meer wat we moesten doen”

Ik heb nooit gedacht dat de puberteit zo heftig kon zijn. Ons kind ging niet meer naar school, was zeer opstandig en maakte dingen kapot zoals deuren en alles wat er voor handen lag. We wisten niet wat ons overkwam en gingen door een hel. Ons kind ging niet meer naar school en we kwamen uiteindelijk in aanraking met de leerplichtambtenaar en andere instanties. We moesten uiteindelijk naar de rechtbank en kwamen terecht in de molen van hulpverlening… lees meer

 

Brenda “De rechter vond dat we het geweldig deden, en is trots op ons”

Uit het dagboek van Brenda

Het regent, waait enorm hard en het dak lekt. Natuurlijk alleen thuis, pa werkt over, zus lief is god mag weten waar en m’n broers zijn natuurlijk ook nergens te bekennen. En wie kan de was doen, eten maken en de boel schoonmaken? Juist…ik … En natuurlijk komt er straks één of andere vrouw kennismaken die onze nieuwe therapeute wordt. Wie denken ze wel niet dat ze zijn, we redden het toch gewoon zo? Waarom moet er nog iemand zich ermee komen bemoeien? Denkt ze nu echt dat ze kan tegen houden dat we uithuisgeplaatst worden? Argghhh, de deurbel, daar zal je ze hebben, en pa is nog niet thuis en het is een enorm zooitje, wat zal ze wel niet denken…lees meer

Moeder: “Ik dacht haar niet meer recht te krijgen”

Vooraf zag moeder Petra het niet zo zitten: “Ik was al twee jaar bezig om Roos weer naar school te krijgen, en ik dacht haar niet meer recht te krijgen.”
Moegestreden door weken- of soms jarenlange probleemsituaties is het ontzettend moeilijk om gewoontes te doorbreken. En juist daar biedt MST de helpende hand. Door vaste patronen te herkennen en structuur te brengen in de omgang met elkaar, ontstaat er balans.
“Het moeilijkst vond ik om ook mijn eigen instelling te veranderen”, bekent Petra. “Want ik stond zelf ook tegen mijn dochter te schreeuwen. Maar ik heb geleerd om niet overal meer op in te gaan. Het klinkt simpel maar het werkt echt.”

… lees meer

Jeugdhulp en een gebroken been

Prof. dr. Tom van Yperen, Expert kwaliteit jeugdstelsel bij het NJI Nederlands Jeugd Instituut

‘Ik kwam net van de opleiding en werd in het diepe gegooid. En ik verzoop.’ Dat vertelde een jonge hulpverlener mij over haar eerste ervaringen met het werken in een behandelinstelling voor jeugdigen met psychische problemen. Ze kreeg vanaf de eerste werkdag gezinnen op haar bord waarvan ze niet wist wat ze ermee aan moest.

Officieel kreeg ze begeleiding, maar in de praktijk kwam daar weinig van terecht. Ze ervoer een fundamentele onveiligheid. Na twee jaar gaf ze er de brui aan, cynisch over instellingen die nieuwbakken behandelaars zo laten zwemmen… lees meer

Moeder: “elk probleem een uitdaging”

Judith is moeder van 2 jongens, van 16 en 18 jaar.

Beide jongens hebben een ‘rugzak’. Haar jongste zoon is gediagnosticeerd met ODD en haar oudste met PDD-NOS en ADD. Dit vraagt nogal wat van ouders. Hoe ga je thuis om met moeilijke situaties. En wat doe je wanneer het dreigt te escaleren. Judith volgde een MST-traject. Maar was dit waardevol? Hier vertelt ze haar verhaal.

MST, bezien door een kinderrechter

Als kinderrechter krijg je regelmatig het advies om MST op te leggen (als bijzondere voorwaarde bij een straf of als onderdeel van een GBM) of zie je in het kader van een ondertoezichtstelling dat MST in een gezin wordt ingezet. En uiteraard weet je (ongeveer) wat zo’n therapie inhoudt en weet je dat MST vaak succesvol wordt afgerond en de resultaten ook op langere termijn goed zijn.

… lees meer

Maaike durft weer thuis te slapen

Maaike zag in haar zevenjarige leven al veel geweld tussen haar ouders. Moeder vindt de opvoeding zwaar omdat Maaike erg agressief tegen haar kan doen.

Hulpverleners spreken over kindermishandeling en verwaarlozing.

MST-CAN wordt ingeschakeld en na negen maanden zijn deze zorgen verdwenen. De band tussen Maaike, moeder en oma is sterker dan ooit.