0

COVID-19 virus: informatie en maatregelen voor MST

24 March 2020

update: 24 maart 2020

MST Netherland-Belgium is excited to announce that we have worked with MST Services to develop an abbreviated 5-day Orientation Tele-Training to replace the March 16th week training that was cancelled due to COVID-19 safety precautions.  We would like to invite you to join us for a tele-training the week of March 30th.

The training has been dissected into 8 different modules with a total of 8 hours of direct trainer videoconferencing and approximately 6 hours reading or observing video/audio.  We will be sending out a detailed schedule for the video conferencing times and links to material later this week.

We recognize that many of you are working from home and managing home responsibilities.  It is acceptable and expected that you may have interruptions.  Our goal is to provide you with a foundation of MST and to build on the readings that you did to prepare for the orientation.  We appreciate your flexibility and are hopeful that you are interested in attending with us.

We kindly request you to confirm your attendance at info@mst-nederland.nl. If you are not available to join the tele-training next week please talk with your MST Supervisor and also notify info@mst-nederland.nl.

 

update: 17 maart 2020

De maatregelen volgen elkaar snel op. Na onze mailupdates van 10 en 12 maart jl., willen wij jullie opnieuw informeren over MST in relatie tot COVID-19.

Vanuit MST-Nederland zullen wij er alles aan doen binnen onze mogelijkheden om de MST teams te ondersteunen om zo goed mogelijk MST behandelingen te bieden aan de gezinnen en om de teams en organisaties te ondersteunen. De kracht van MST om snel te analyseren, prioriteren, sterkten in te zetten, flexibel en op maat behandeling te bieden en het motto “whatever it takes” komen in deze tijd goed van pas!

Wij blijven de ontwikkelingen volgen en houden de MST therapeuten, supervisoren, managers en bestuurders via mail op de hoogte met documenten, uitgangspunten, tips en tricks.

Mocht je vragen hebben, neem dan contact met ons op. Bij voorkeur eerst met je eigen MST expert of via onze back office 

 

update: 12 maart 2020

Beste MST-ers

Naar aanleiding van de laatste ontwikkelingen met betrekking tot het COVID-19 virus zijn wij helaas genoodzaakt om de volgende trainingen te annuleren:

 • 5-daagse MST basistraining 16 t/m 20 maart 2020.
 • SOT 23 en 24 maart 2020.

Wij beseffen dat dit een lastige situatie is die de nodige problemen op kan leveren.

Wij zijn daarom druk bezig om alternatieve plannen te ontwikkelen. Wij jullie hierover zo spoedig mogelijk informeren.

Mocht je nog vragen hebben zijn wij te bereiken via de e-mail op info@mst-nederland.nl of op het telefoonnummer 073-2100501.

 

update: 10 maart 2020

Beste MST-ers,

Net als jullie volgen wij nauwgezet het nieuws inzake het COVID-19 (Corona) virus en de geadviseerde maatregelen. Graag informeren wij je daarom in deze mail over ons standpunt op basis van de actuele situatie. Mocht de situatie cq. het advies van de RIVM veranderen, dan zullen wij bezien of er aanvullende maatregelen nodig zijn. Wij volgen de landelijke richtlijnen van de RIVM, en waar relevant van de lokale GGD’s en organisatiebeleid van de aanbieders.

RIVM: https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19

Gaan geplande trainingen door?

Op dit moment gaan wij er vanuit dat de reeds geplande trainingen door zullen gaan.

Wij houden de richtlijnen van het RIVM nauwlettend in de gaten.

Wat betekent dit voor deelnemers uit Noord-Brabant, Nederland?

 • Het RIVM heeft de maatregelen aangescherpt, en vraagt inwoners van Noord-Brabant met een verkoudheid óf die hoesten óf koorts (>38 graden Celcius) hebben (dus al bij 1 van deze symptomen), om sociale contacten zo veel mogelijk te vermijden: “Werk bijvoorbeeld thuis, ga niet op bezoek bij anderen of naar plekken waar veel mensen samenkomen. Mocht je klachten hebben en toch het huis moeten verlaten, probeer dan zo veel mogelijk afstand te houden tot anderen. Hiermee verklein je de kans om onopgemerkt het virus te verspreiden. Bel uw huisarts alleen als uw klachten verergeren.”
 • Wij volgen deze maatregelen. Betekent dit dat je een MST training op locatie moet afzeggen? Geef dit dan tijdig aan ons door. We zullen samen met de expert en je supervisor/leidinggevende op zoek gaan naar een oplossing. Mogelijk bieden technische mogelijkheden een oplossing. Gezondheid staat natuurlijk voorop! Deze situatie hebben we met elkaar niet kunnen voorzien.
 • Heb je geen klachten (verkoudheid óf die hoesten óf koorts)? Kom gewoon naar de training, we kijken ernaar uit je te zien!

Wat betekent dit voor overige deelnemers uit Nederland of andere landen?

Voor de overige deelnemers geldt bovenstaand aangescherpt advies op dit moment niet.

 • Wel vragen we iedereen graag nadrukkelijk om alert te zijn op mogelijke signalen & hygiëne voorschriften strikt in acht te nemen.
 1. In het algemeen geldt: heb je koorts (meer dan 38⁰ Celcius) én luchtwegklachten (zoals hoesten of kortademigheid),

en heb je contact gehad met een patiënt met het coronavirus of ben je in de afgelopen 14 dagen in een van de volgende gebieden geweest:

 • China (inclusief: Macau en Hongkong)
 • Singapore
 • Zuid-Korea
 • Iran
 • De Noord-Italiaanse provincies: Lombardije, Veneto, Emiglia Romagna, Piëmonte, Aosta-vallei, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië en Ligurië

meld je dan zeker af voor de training en neem telefonisch contact op met je huisarts.

 1. Ben je in wel een van deze gebieden geweest, of bij (sterk vermoeden van) contact met iemand die het virus heeft?

En heb je last van alleen verkoudheid, óf hoesten óf verhoging? Blijf dan ook thuis en zorg dat je zo min mogelijk contact met anderen hebt. Dit kunnen namelijk de eerste klachten zijn van COVID-19, maar het kan ook een verkoudheid zijn.

Het is volgens RIVM niet nodig om meteen de huisarts te bellen.

Worden de klachten erger en krijg je koorts en luchtwegklachten (hoesten en benauwd), bel dan wel de huisarts.

 1. Ben je niet in een van deze gebieden geweest, én is er geen (vermoeden van) contact met iemand die het virus heeft?

En heb je last van alleen verkoudheid of hoesten zónder koorts/benauwdheid? Volgens de laatste richtlijnen van het RIVM is het dan geen probleem om de training te volgen en je bent van harte welkom.

Belangrijk:

 • Zijn de klachten over? Wacht dan nog 24 uur voordat je het normale leven weer oppakt, en aan een training deelneemt.
 • In bovenstaande gevallen a) en b) vragen wij je dus om niet fysiek naar de training te komen.
 • Heb je klachten en moet je een MST training op locatie afzeggen? Geef dit dan z.s.m. aan ons door. We gaan samen met de expert en je supervisor/leidinggevende op zoek naar een oplossing. Gezondheid staat natuurlijk voorop!

Wat zijn de hygiëne voorschriften?

De belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:

 • Was je handen regelmatig en zorgvuldig
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik meteen weg
 • Nieuw (per 9 maart): stop met handen schudden

Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen, maar zeker in de huidige situatie.

Stel: het RIVM verandert de richtlijnen?

MST-Nederland volgt de landelijke en regionale informatie en richtlijnen. Indien nodig passen wij de maatregelen aan en informeren wij jullie zo spoedig mogelijk.

Voor actuele informatie over COVID-19, zie de website van het RIVM: https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19